Dåligt skummad latte på restbönor

Jo jag har väll druckit bättre kaffe än den här kan jag väll medge.  Behövde bli av med några gamla bönor så jag blandade ihop den sista delen av yard dog med kanske dubbelt så mkt av en gammal torr J&N´s LaBomba som redan vid inköpet i falkenberg var för gamla. Beställer oftast på nätet men då var det kris. Och skummningen, ja den gick inte till historien den heller. Blir ofta att jag får ner för mkt luft i mjölken i början av skummningen vilket gör att stora bubblor bildas. Och när jag väl heller mjölken över kaffet så avslutad det med att ett tjockt skum glider ur kannan och lägger sig som ett lock på alltihop. Mycket fult och gör det dessutom det omöjligt att få till någon form av latteart. Nästa gång får jag vara nogrannare med att inte bubbla upp mjölken för mycket. Gjorde det en gång helt utan att blåsa ner luft i mjölken utan försökte bara virvla runt det till lagom temperatur infann sig men då blev de istället för tunt och av den anledningen gick det inte heller att försöka sig på något konstnärligt på toppen. Skulle man kanske gå en kurs eller helt enkelt kolla några till youtubeklipp och sedan öva öva öva, det är frågan.
 
 

Isbrygg

Fortsätter när jag ändå har ångan uppe och testar något mer jag aldrig tidigare provat, nämligen isbrygg. Jag har inget porslinfilter då jag egentligen inte dricker bryggkaffe själv, och jag tycker det är tråkigt med en kaffebryggare:) Så jag tog filterhållaren från kaffebryggaren och band upp plastgrejen som sitter på en fjäder i botten, detta för att det skulle rinna igenom av sig självt utan att det står en kanna under och trycker upp pluppen. Jag malde även denna gång J&N´s 5 Estate lite grövre ( skulle tro lite under 20 g) ner i filtret. 
Dränkte det malda kaffet med varmvatten från espressomaskinens hetvattenrör. Det kanske egentligen är för varmt för att få korrekt bryggtemperatur men wtf de ska ju ändå blandas med is direkt efter bryggningen:) Kaffet rann ner fint och så snart de sista dropparna runnit ner ringlade jag det svarta guldet över de svettiga isbitarna i ett vanligt glas. Resultatet? Jovars, det är nog inget jag kommer att göra varje dag. 
När man tar det kalla glaset och ser den gyllenbruna färgen på den kalla läskande vätskan så tänker man bara på att det skall smaka iste, och det blir lite utav en besvikelse när man dricker och det inte gör det. Jag kan tänka mig att jag skulle uppskattat denna isbrygg mer en stekhet sommardag på en uteservering i ett soligt Halmstad mer än under en halvmulen höstdag i Borås...
 
 

Mokabryggning!

Fick en mokabryggare idag av en kompis som inte använder den. Efter lite snabb googling inom ämnet så var det bara att prova:) Hittade inte exakt vilken malstorlek man skall ha. Någon skrev samma som espresso och någon att det ska vara samma som brygg. Jag ställde rockyn på 15 och körde. Fyllde upp den undre behållaren med vatten upp till ventilen enligt instruktionerna. Malde ner J&N´s 5 estate i filtret och placerade den i den undre behållaren och skruvade där efter på den övre behållaren (kannan) dit kaffet under uppvärmningen trycks upp.
Ställde spisplattan på nästan fullt ös och efter en stund började det rinna ut lite vatten ur ventilen och ner på plattan. Frågan är om det ska vara såhär eller om man ska dra åt ventilen lite? Det är ju en ventil så de ska ju kunna komma ut där om det blir för högt tryck antar jag? Får googla på det senare.
Hur som helst, det slutade rinna ur ventilen och istället likt lava ur en vulkan blossade det istället för lava ut varmt och mokafärgat kaffe.
Jag hällde upp och provsmakade denna typ av kaffe jag aldrig tidigare provat, och resultatet?
Bra! de smakade bra. Tycker att det skiljer sig mycket från en espresso. Konstigt att man kan få till så olika smaker och helt annan kropp beroende på hur man tillagar kaffet. 
Vet inte om jag kommer att använda mokabryggaren jättemkt då jag föredrar att leka med espressomaskinen men det kan va kul att kunna erbjuda fler alternativ när man har någon på besök.
 
 
 

Skumövning

Har lämnat det här med skummandet lite åt slumpen då jag inte fått till något bra skum. Bara stenhårt skum  på ytan när jag gjort lattes. Men efter att tittat på ett klipp på youtube idag med lattemästaren från 2010 så fick jag lite mer klarhet i hur man skall göra. Röret lite snett vinklat mot en. Försöka få ner lite luft i början för att få fram skum och sedan sänka ner röret helt så att mjölken cirkulerar runt till man inte kan hålla handen mot kannan pga värmen, då bör mjölken ha fått en lagom temp. Fick nu fint microskum, kanske lite mkt för en latte men jag är nöjd.Fick tom fram något som nästan liknar latteart:P
 
 
 
 

Söndag morgon

Startade morgonen med två enkla espresso då jag ibland vill dricka ur mina mauro espressokoppar istället för en cappuccino/"doppio"kopp. Mitt singelfilter är väldigt bökigt att få till bra skott med så jag använder bara dubbelfiltret.
Körde idag med J&N´s Brasilen yellow bourbon som jag tycker väldigt mkt om och fick nu till ett väldigt bra skott. Den kunde runnit på lite lite snabbara bara då den ibland stannade upp och droppade.
Dagens resultat är iallafall vad jag tycker är en perfekt espresso (se bilden), perfekt smak och fin färg.
Det viktiga är såklart alltid smaken, men man blir lite gladare av tigerränder i koppen :)
 
.
 
 
 

Började dagen med en dubbel

Lägger ut ett litet klipp på morgonens dubbla espresso. Den rann på lite snabbt men smakade bra. Har lite problem med att få färg på espresson, får ofta köra den alldeles för långsamt för att tigerränderna skall framträda. Min förra blanding av 5 estate var jätteenkel att ställa in, har en påse liggandes som får åka i kvarnen när organicen är slut.
Funderar även på att beställa hem kopi luwak, världens dyraste kaffe, även kallat bajskaffe:)
-Det är nämligen så att den indonesiska sibetkatten (luwak) tycker om att äta mogna kaffebär. Väl nere i matsmältningssystemet så är själva bönorna väldigt svårsmälta, detta gör att de kommer ut den natruliga vägen.
Väl ute tvättas bönorna och sedan torkas. Man tror att det är enzymer i kattens mage som skapar den unika smaken och en låg syra.-
Tänkte alltså köpa hem detta och provsmaka den som espresso, kan bli spännande!
 
 
 

Kan det här vara något för mig?

Har nyligen blivit kaffefrälst och då framför allt blivit biten av espressons underbara smaker och dofter:)
Jag har för ca 3 månader sedan införskaffat mig en rancillio silvia maskin samt en rockykvarn av samma märke och skall nu se vad jag kan uträtta för mästerverk med denna combon. Jag kör oftast med bönor från Johan och Nyströms men har öven provat rostningar från waxholm och sandby kafferosteri.
Just nu ligger det några fair trade organicbönor i kvarnen från J&N som jag tycker funkar helt ok, inte riktigt så bra som deras 5 Estate enligt mig. 
 
 
Denna videon har inspirerat mig jättemkt, titta och njut! 
 

RSS 2.0